Лидерът на йеменските хуси предупреди в сряда, че ще ударят по военни кораби на САЩ, ако Вашингтон атакува Йемен, предава „Ройтерс“.

Хусите, които контролират значителна територия в Йемен след години на война, от миналия месец насам атакуват с дронове и ракети чуждестранни плавателни съдове в Червено море. 

Ръководената от САЩ инициатива за сигурност предвижда Вашингтон и десет други, предимно страни от НАТО, да патрулират в Червено море, за да възпират и да отговарят на бъдещи атаки на хусите, които досега са довели до пренасочване на големи глобални корабни линии около Африка.

„Няма да стоим със скръстени ръце, ако американците се изкушат да ескалират още повече и да извършат глупости, като се насочат към страната ни или водят война срещу нея“, каза Абдел-Малек ал-Хути.

„Ще отговорим на всяка американска атака срещу старната ни и ние ще превърнем американски бойни кораби, интереси и навигация цел за нашите ракети, дронове и военни операции“, каза той в телевизионна реч.

Кризата в Червено море е резултат от войната между Израел и управляващата в Газа палестинска ислямистка групировка Хамас, последният конфликт в Близкия изток, който изправя САЩ и техните съюзници срещу регионалната сила Иран и неговите поддръжници на арабските милиции.

САЩ и коалиция от 9 държави бранят корабите в Червено море

Остин не отговори на въпрос защо Пентагонът не е нанесъл контраудар срещу хусите

Дял

Leave A Reply

Exit mobile version