Благодаря, България, че преговаря и за нас. Това написа Богдан Стойка, колумнист на PS News.

Не знам в какви училища е учил българският премиер Николай Денков и не разбирам в детайли какъв е планът на България за влизане в Шенген. Но в едно съм сигурен: изказванията му относно преговорите с Австрия грубо противоречат на успокоителните истории, разказани от нашите политици като „Ще видим къде ще е границата на приемливите и неприемливите условия за Шенген през следващите дни и седмици“, пише в коментара му за пътя на двете държави към Шенген.

Тъй като Румъния и България получиха идентични оферти от Австрия за Шенген, заключавам, че нашите политици можеха също да ни кажат, че има неприемливи условия в преговорната карта и какви точно са те, настоява той.

Йоханис: Румъния в Шенген означава единство в ЕС

Държавният глава подчерта необходимостта от приемане на положително решение в тази насока възможно най-скоро

„Няма да приемем допълнителни условия, които не отговарят на това, което се очаква от други държави“, каза още Денков.

Така че това, което вече писахме вчера и завчера, не е спекулация, а нашите настина крият факта, че Австрия иска от нас неща в допълнение към това, което казват законите и договорите относно Шенгенското пространство, оазадачен е колумнистът.

„Има известна непоследователност по отношение на Румъния, но съм сигурен, че в крайна сметка ще балансираме позициите, защото трябва да работим заедно с Румъния“. Тук Денков дипломатично ни съобщава, че има други очаквания от нас, жизненоважни в условията, в които Румъния и България имат общо досие.

„Преговорите ще продължат до последния работен ден на тази година.“ Тук Денков удари и Николае Чука, който вчера побърза да съобщи, че на зимните празници може да получим добри новини и ни предупреди, че ако ние не подкрепим позицията на България, и съседите няма да подкрепят нашата, така че няма да се присъединим.

„България настоява за пълноценно влизане в Шенген. Проблемът с големите опашки по сухопътните граници е проблем най-вече не само за българския бизнес, но и за австрийския. Затова продължаваме преговорите с идеята, че и ние можем да напреднем в тази посока „.

Тук Денков ни информира, че позицията на Австрия е уязвима, че той бърза да реши този проблем за нея и че ако стоим твърдо, заедно, можем да я накараме да подпише при нашите условия.

„Ще се търси прагматичен подход, а не конфронтация. Ако се стигне до съдебни процедури, ще отнеме години, а през това време ще ни блокират за Шенген“, заяви той.

Това е поредното директно послание от премиера Марчел Чолаку, който каза, че ако Австрия не гласува, Букурещ ще я съди, но с едно нежно: „Румънци, ако държите на своето, ще трябва да дадете нещо и на България, не само Австрия“.

Накратко: имаме късмет с българина. От негова страна може да не ни третират като паркинг за камиони, пише още колумнистът.

Николай Денков отрече политици да ни саботират за Шенген

Специални условия за приемането на България в Шенген няма да се приемат

Стойка е журналист, автор на книги по история, фотография и фотограф. 

Дял

Leave A Reply

Exit mobile version