Бившата телевизионна журналистка Екатерина Дунцова обяви, че се кандидатира на президентските избори в Русия през март, които се очаква да бъдат спечелени от настоящия руски президент Владимир Путин, предава Ройтерс.

40-годишната Дунцова призова в интервю за Ройтерс миналия месец за прекратяване на конфликта в Украйна и освобождаване на политическите затворници, включително опозиционния лидер Алексей Навални.

Тя подаде документи в Централната избирателна комисия, за да се кандидатира официално за изборите, в които победата на Путин се възприема като предрешена от поддръжници и противници.

71-годишният Путин е на власт като президент или министър-председател от 1999 г. и се бори за още един шестгодишен мандат. Тъй като Навални излежава присъди от повече от 30 години затвор и други водещи критици на Кремъл са или зад решетките, или извън страната поради риск от арест, няма установена опозиционна фигура, която да го оспори.

Отложиха дела на Навални – остава неясно къде е той

Критикът на Кремъл не е виждан от адвокатите си вече 13 дни

Поддръжниците на Навални наричат изборите фиктивни, като казват, че Кремъл контролира кой може да се кандидатира и може лесно да манипулира вота, ако е необходимо, с помощта на непрозрачната електронна система за гласуване. Кремъл казва, че Путин ще спечели, защото се радва на огромна обществена подкрепа с рейтинги в социологическите проучвания от около 80%.

Следващото препятствие пред Дунцова ще бъде да събере 300 000 подписа в подкрепа на кандидатурата си от цяла Русия, като крайният срок е 31 януари.

Путин обяви по-рано този месец, че ще се кандидатира, но никой друг кандидат не се е регистрирал официално досега. Подкрепените от политическа партия се нуждаят само от 100 000 подписа.

В интервюто си за Ройтерс Дунцова избягва да използва думата „война“, за да опише конфликта Русия-Украйна, който Путин нарича „специална военна операция“, и признава, че се страхува.

„Всеки нормален човек, който предприема тази стъпка, би се страхувал – но страхът не трябва да побеждава“, каза тя.

Лагерът на Навални готви стратегия срещу преизбирането на Путин

Целта е промяна на политическия дневен ред в Русия

Дял

Leave A Reply

Exit mobile version